ET-thesaurus

Van Erfgoedthesaurus

Versie op 3 sep 2013 09:14 van Erfgoed (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De zorg voor het erfgoed is in Nederland in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de private en (semi-)publieke eigenaren. Het ontbreekt deze partijen aan kennis, geld en de erfgoedzorg capaciteit om vorm te geven aan dit publiek belang.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wil ondersteunen met het ontwikkelen van een kennisnetwerk, informatiestromen binnen het professionele erfgoedveld  verbeteren en het (her)gebruik van de schat aan beschikbare informatie bevorderen. Dat doet de RCE in samenwerking met partners uit het erfgoedveld. In alle gevallen blijft de deelnemende partij aan het kennisnetwerk eigenaar van zijn informatie en verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gegevens.

De inrichting van het kennisnetwerk is gebaseerd op het drielagen-model zoals gehanteerd in KIMOMO :

  • Presentatielaag, websites, kaarten, etc.
  • Semantische verbindingslaag
  • BronnenlaagHet Cluster Erfgoedthesaurus zorgt voor de inrichting van de verbindingslaag en de koppelingen met de bronnenlaag en presentatielaag. Dit doet ze door:

  1. het koppelen van content door middel van metadata
  2. het samen met het cultureel erfgoedveld en creatieve industrie inrichten van de verbindingslaag met een erfgoed beschrijvend begrippen apparaat en
  3. het ontwikkelen van front-end applicaties

In dit werkdocument legt het Cluster Erfgoedthesaurus verantwoording af voor de werkwijze en keuze die zij heeft gemaakt, legt onderlinge afspraken vast en geeft uitleg over de inrichting van de semantische verbindingslaag. 

Het werken aan de verbindingslaag is constant in ontwikkeling, dit betekent dat de werkwijze, keuze en afspraken die worden gemaakt onderhevig zijn aan nieuwe inzichten of aanvullingen.Het werkdocument beschrijft zoveel mogelijk de consensus, die daarover is bereikt.

Dit is beschreven in de volgende Wiki-pagina's:


Het werkdocument wordt gecomplementeerd met instructies die verdere uitleg geven over de werking van de RNA-omgeving en informatie over aanvullende programmatuur die wordt gebruikt om deze omgeving te onderhouden en te beheren:

[bewerken]


Persoonlijke instellingen

sl
דומיין בעברית  דומיין  דומין  תוכנה לניהול  קשרי לקוחות  CRM, ניהול קשרי לקוחות  דומין בעברית  פורומים  ספרדית  גיבוי